Kolacja, jak każdy inny posiłek powinien być zbilansowany. Powinniśmy zwracać uwagę na to, żeby nasza wieczorna szamka powinna być lekka i niskokaloryczna – w końcu nie potrzebujemy ogromnej dawki energii w trakcie snu. Niestety, często zapominamy o tym i przekuwamy małą uwagę do ostatniego posiłku w ciągu dnia. Pomijamy go albo zastępujemy chipsami i colą przed telewizorem, lub pizzą i piwkiem na mieście.
Poznaj nasze szybkie i proste pomysły na fit kolację!
1. Kuskus z warzywami
To przepis błyskawiczny! Dzięki temu, że kuskus zalewa się wodą (nie gotuje), jest on gotowy do spożycia po kilku minutach. Oczywiście nie zapominamy o warzywach, które dostarczą nam sporej dawki witamin.
Składniki:
-
ulubione warzywa – np. papryka, cebula, cukinia, pieczarki
-
woreczek kuskusu
-
przyprawy – oregano, świeża bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka słodka
-
ostra papryczka (świeża lub suszona)
-
czosnek
-
odrobina oleju
Sposób przygotowania:
Kuskus zalej tak, aby woda delikatnie go przykrywała (możesz do delikatnie posolić). Warzywa smaż na odrobinie oleju z czosnkiem i dużą ilością przypraw. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas – kup gotową mieszankę warzyw mrożonych. Całość wymieszaj i voilà!
2. Szakszuka
Nie wiemy, jak Wy, ale my uwielbiamy szakszukę i rozpływające się żółteczko. Z dodatkiem dużej ilości pomidorów, papryki i ziół to istna uczta dla naszych brzuszków. W dodatku przygotowuje się ją w mgnieniu oka.
Składniki:
-
pomidory w puszcze
-
⅓ cebuli
-
ząbek czosnku
-
2 jajka
-
szczypiorek / pietruszka
-
odrobina oleju
-
sól, pieprz, papryka słodka, curry
-
sekretny składnik: tajski, ostry sos sriracha
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę z pomidorami. Dodaj czosnek i poczekaj do momentu, aż woda z pomidorów wyparuje. Dodaj przyprawy, a jeśli lubisz pikantne smaki tak jak my – dorzuć kilka kropel ostrego sosu. Uważaj, nie przesadź z ilością! Ostrożnie wbij jajka i przykryj, do momentu ścięcia białka. Posyp szczypiorek lub pietruszką i zajadaj ze świeżą, chrupiącą papryką. Śmiało – jedź z patelni!
3. Zupa brokułowa
Zupa na kolację? Czemu nie. Jest szybka w przygotowaniu, lekka i zdrowa, a przede wszystkim pyszna! Brokuł dostarczy nam potasu, fosforu i magnezu. Taki garnek zupy posłuży Ci na kilka dań. Możesz ją także zamrozić i mieć porcję na czarną godzinę.
Składniki:
-
woda z liściem laurowym i zielem angielskim / bulion
-
brokuł
-
cebula
-
czosnek
-
sól i pieprz
-
2 małe ziemniaczki
-
mała marchewka i seler
-
olej
-
serek topiony (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, czosnek i cebulę podsmaż w garnku na odrobinie oleju. Dodaj resztę warzyw i gotuj w wodzie lub bulionie do miękkości. Dołóż przyprawy. Jeśli chcesz, żeby zupka była kremowa dorzuć serek topiony i zblenduj.
4. Wrap z mięsem mielonym i cukinią
Szybki zawijaniec to doskonała propozycja na fit kolację. Zwróć uwagę na odpowiedni skład placka, który będzie Twoją podstawą. Im krótszy, tym lepszy.
Składniki:
-
placek tortilli bądź lawaszu
-
100 g mięsa mielonego
-
ulubione przyprawy
-
jogurt naturalny
-
2 ząbki czosnku
-
¼ cebuli
-
odrobina oleju
-
garstka startego sera np. parmezanu, albo mozzarelli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Mięso podsmaż z cebulką i ulubionymi przyprawami. Jeśli nie lubisz smaku surowej cukinii, możesz także ją usmażyć lub zgrillować. Zrób dip z jogurtu naturalnego, czosnku, soli i pieprzu. Na placku ułóż przygotowane składniki, jeśli masz ochotę – posyp wybranym serem. Nie wiesz, jak złożyć swoją tortillę/lawasz? W internecie znajdziesz filmiki instruktażowe. Połóż na suchej patelni do momentu zarumienienia z obu stron. Podaj w towarzystwie świeżych warzyw.
5. Omlet na słodko
Nadszedł czas dla entuzjastów słodkości! Choć cukier nie jest polecany w godzinach wieczornych, od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa. Omlet to zdrowa i pyszna propozycja na to, by przemycić do swojej diety coś słodkiego.
Składniki:
-
2 jajka
-
2 łyżki mąki ryżowej
-
jogurt naturalny
-
ksylitol do smaku
-
ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy jogurt naturalny, ksylitol oraz mąkę i miksujemy na gładką masę. Delikatnie łączymy białka z masą. Wylewamy całość na suchą, rozgrzaną patelnię. Po 5 minutach przewracamy na drugą stronę. Proponujemy podawać omlet z masłem orzechowym, bananem i wiórkami kokosa.