Najlepsze pomysły na fit drugie śniadanie do pracy

Nie oszukujmy się – jeśli chcemy utrzymać zbilansowaną dietę, musimy odpuścić sobie szamkę w biurowym bistro i zrezygnować z niezdrowych przekąsek. Idealnym sposobem na to może okazać się fit śniadanie, które weźmiemy ze sobą z domu do pracy. Taka opcja pozwoli Ci utrzymać zdrową michę i zyskać dobre samopoczucie, nie zapychając się kolejnym batonikiem. Jakie opcje śniadania najlepiej zapakować w pudełko?

Nie masz pomysłu na fit drugie śniadanie do pracy? – nadchodzimy z pomocą. Poznaj garść naszych propozycji! Jeśli jednak nie masz czasu na przygotowywanie posiłków codziennie rano, skorzystaj z diety pudełkowej, która pomoże utrzymać Ci zdrową, zbilansowaną dietę. 

Kanapka z jajkiem i awokado

Kto powiedział, że kanapki muszą być nudne? Nic bardziej mylnego! – ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Nasza opcja jest stosunkowo szybka do przygotowania, kanapkę złożysz w kilka minut. Taka propozycja to idealne źródło zdrowych tłuszczów.

Składniki:

  • 2 kromki chleba lub pełnoziarnista bułka

  • dojrzałe awokado

  • jajko ugotowane na twardo

  • sok z cytryny 

  • musztarda/majonez o obniżonej zawartości tłuszczu

  • pieprz i sól

  • ulubione dodatki np. rzodkiewka, szczypiorek, ogórek zielony, rukola

  • plasterek ulubionej wędliny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Pokrój wybrane pieczywo, a następnie posmaruj musztardą, bądź majonezem. Ułóż awokado, skrop odrobiną cytryny, a następnie rozsmaruj je – dzięki temu podczas transportu nic z naszej kanapeczki nie ucieknie. Ugotowane jajko pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem. Świeżości i witamin dodaj, układając ulubione warzywa. Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez mięska, dodaj plasterek szynki z indyka.

*  Tip – wykorzystałeś tylko połowę awokado? Część z pestką posmaruj odrobiną oliwy bądź oleju i schowaj do lodówki. Dzięki temu nie ściemnieje. 

Nocna owsianka z owocami i nasionami chia

Jesteś osobą, dla której każda minuta porannego snu jest na wagę złota? Przygotuj drugie śniadanie poprzedniego wieczoru! Dzięki dodanym nasionom chia Twoja nocna owsianka stanie się bardziej kremowa, o konsystencji puddingu. Jeśli nie chcesz inwestować w te czarne ziarenka, śmiało możesz je pominąć. Taki posiłek ma duży współczynnik sytości, dlatego nie musisz się obawiać o podjadanie w ciągu dnia. Sprawdzi się także dla wegan – wystarczy wymienić mleko krowie na ulubiony napój roślinny.

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych

  • szklanka mleka lub napoju roślinnego

  • 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)

  • słodzidło np. miód lub słodzik według preferencji (opcjonalnie)

  • ulubione owoce (polecamy owoce granatu, świeże maliny, czy borówki)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki, oprócz owoców, wymieszaj i odłóż, na całą noc pod przykryciem, w chłodne miejsce. Możesz zrobić to od razu w pojemniku, w którym chcesz zabrać ją do pracy. Jeśli wolisz owsiankę na ciepło, możesz ją podgrzać w mikrofalówce, a następnie dodaj ulubione owoce. Dla świeżości i kontrastu wybierz te, które są lekko kwaśne.

Sałatka z brokułem dla mięsożercy

Były opcje wege, więc nadszedł czas na coś mięsnego. Jeśli jednak chcemy, żeby nasz posiłek był fit i trzymał się w ramach zbilansowanej diety, dorzućmy do niej sporą porcję warzyw. Dla każdego coś dobrego! Jest to najbardziej czasochłonny przepis, ale zdecydowanie poświęcić na niego ten czas. Tę opcję możesz także przygotować wieczorem, zyskując cenne poranne minuty.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka / puszka tuńczyka z wody

  • garść rukoli

  • kilka różyczek brokuła

  • ⅓ cebuli

  • garść pomidorków koktajlowych

  • woreczek ryżu / ulubionego makaronu (polecamy tortellini)

  • zioła prowansalskie, oregano, pieprz, sól 

  • ząbek czosnku

  • ziarenka słonecznika 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój drobno i usmaż mięso z przyprawami na odrobinie oleju. Jeśli masz możliwość, bardziej fit opcją będzie przygotowanie kurczaka w piekarniku. Po ostudzeniu pokrój go na kawałki. Jeśli wybierasz tuńczyka, po odcedzeniu wrzuć go bezpośrednio do pojemnika. W tym czasie ugotuj brokuła na parze lub w wodzie, podobnie jak Twoje źródło węgli (ryż bądź makaron). Wymieszaj oliwę z czosnkiem. Pokrój pomidorki na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj rukolę i posyp ziarnami słonecznika (jeśli dysponujesz czasem – upraż go na suchej patelni).

Smacznego!