Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Poznaj sekret na dietetyczny obiad!

Wpis z dnia: 15.06.2022

Zrzucenie tkanki tłuszczowej i zadowalający wygląd fizyczny to marzenie wielu z nas. Kombinujemy, szukamy najlepszej diety cud, staramy się żyć zdrowo, ale w codziennym biegu między obowiązkami zawodowymi i prywatnymi nasze posiłki nie są zbilansowane i zdrowie, za to często zastępujemy je chwyconą w biegu szybką przekąską. Jak więc jeść pyszne obiady, które pomogą utrzymać nam piękną figurę? Poznaj nasz sekret na dietetyczny obiad!

 

Jak zrobić dietetyczne obiady?

 

Czy istnieje magiczne rozwiązanie na zrobienie fit obiadu? Nie, ale za to chętnie podpowiemy Wam, co pomoże Wam w utrzymaniu zdrowego jadłospisu! Zastanawiacie się jak sie zdrowo odżywiać? W całym procesie kluczem do sukcesu jest zbilansowana dieta. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj. Jednym zdaniem – musimy zadbać o to, aby dostarczać naszemu organizmowi wszystkich składników odżywczych potrzebnych mu do dobrego funkcjonowania. W końcu nie chcemy nabawić się niedoborów, prawda? Poznaj kilka naszych rad!

 

  1. Postaw na warzywa!

Wyobraź sobie, że Twój talerz dzieli się na dwie równe części. Niech jedna z połówek będzie wypełniona warzywami! To doskonałe źródło sporej dawki witamin i składników odżywczych. Zazwyczaj ich wartość kaloryczna jest niewielka, dlatego ułatwi to proces zrzucania tkanki tłuszczowej, a ich ilość na talerzu sprawi, że nie będziesz czuć głodu.

 

  1. Dodaj porcję białka

Aby nasza dieta była zbilansowana, nie możemy zapomnieć o białku. Świetnie sprawdzą się w tym celu ryby, drób (bez skóry), czy chuda wołowina. Jeśli nie spożywasz mięsa, lub po prostu nie masz na nie ochoty zdecyduj się na roślinne źródło białka np. tofu, czy warzywa strączkowe, takie jak ciecierzyca lub czerwona fasola. Produkt białkowy powinien zajmować ok. ¼ naczynia.

 

  1. Czas na węglowodany

Ostatnią część Twojego talerza powinny zająć węglowodany. Nie musimy się ich bać! To właśnie dzięki nim możemy czerpać energię przez cały dzień. Źródeł węglowodanów jako dodatek do obiadu szukaj w produktach zbożowych (pełnoziarnistych) i mącznych np. makaronach i kaszach, a także ziemniakach i batatach.

 

  1. Ogranicz smażenie 

Smażenie to obróbka termiczna pożywienia, która nie wpływa korzystnie, ani na nasze zdrowie, ani na piękną sylwetkę. Doskonałą alternatywą okazuje się pieczenie. Możesz w ten sposób przygotować większość posiłków, które dotąd robiłeś na patelni. Sprawdzi się także gotowanie na parze, albo po prostu w wodzie. Dzięki temu zmniejszymy ilość spożywanego tłuszczu. 

 

  1. Gotuj na parę dni

Przygotowywanie posiłków na kilka dni to świetna metoda na zaoszczędzenie czasu. Jeśli nie chcesz jeść tego samego więcej, niż jeden dzień możesz takie danie np. zawekować, lub zamrozić. Doskonale wiemy jak w awaryjnych sytuacjach przydaje się słoiczek przeznaczony na czarną godzinę. Aby nie podjadać w pracy i jeść niezdrowych przekąsek, spakuj swój dietetyczny obiad do pojemnika i zabierz go ze sobą. Jeśli jednak nie lubisz gotować rozwiązaniem okaże się catering dietetyczny, którego pracownicy zadbają o regularność i pożywność Twoich posiłków.

 

Nie masz pomysłu na dietetyczny obiad? Oto nasze propozycje!

 

Zupa krem z dyni 

 

Zupy to idealna propozycja na dietetyczne danie. Są łatwe do przygotowania, w zasadzie same się robią! Odpowiednio przygotowane nasycą nas na długi czas. Pozwalają także żeby przemycić do swojego jadłospisu dużą liczbę warzyw. Nasza propozycja to kremowa zupa z dyni, ale możesz zastąpić ją swoim ulubionym warzywem np. brokułem, kalafiorem albo cukinią.

 

Składniki:

  • 500 g obranej dyni pozbawionej pestek 

  • 4 szklanki bulionu

  • 2 ząbki czosnku

  • Mała cebula

  • 2 marchewki

  • 1 ziemniak

  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, wędzona papryka

  • Dodatki: jogurt naturalny, pestki dyni i słonecznika 

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie oleju wraz z przyprawami. Całość zalej bulionem i gotuj do na małym ogniu, aż do miękkości składników. Po ostygnięciu zblenduj na gładką masę. Podawaj z jogurtem i prażonymi pestkami. 

 

Kasza z warzywami i dorszem

 

Doceń pyszne kasze! – bulgur to doskonałe źródło błonnika, białka i witamin. W połączeniu z warzywami dostarczy nam mnóstwa składników odżywczych. Dorzuć do tego jedną z najzdrowszych ryb, czyli dorsza i dietetyczny obiad gotowy!

 

Składniki:

  • 200 g kaszy bulgur

  • 100 g ulubionych warzyw

  • Filet z dorsza

  • 2 ząbki czosnku

  • Przyprawy: tymianek, sól, pieprz cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, a warzywa na parze. Rybę natrzyj odrobiną oleju wraz z przyprawami oraz czosnkiem i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika w rękawie do pieczenia. Piecz ok. 25 minut.

 

Jeżeli chciałbyś regularnie spożywać dietetyczne obiady, a przy tym zaoszczędzić mnóstwo czasu, który musisz poświęcić na gotowanie, możesz wybrać sprawdzony catering dietetyczny Gastro Monkey. Dzięki temu zaoszczędzisz mnóstwo czasu i codziennie będziesz mógł się cieszyć odpowiednio skomponowanymi, dietetycznymi posiłkami.

 

Bon appetit! 

 

Zobacz również: