Fit obiady – 5 sprawdzonych przepisów od Gastro Monkey

Wpis z dnia: 21.02.2022

Nie masz pomysłu na fit obiad? Spieszymy z pomocą! W tym artykule znajdziesz 5 przepisów na pyszne fit obiady, które będziesz w stanie szybko zrobić.

 

Kurczak w sosie mango z chilli i ryżem

 

To mega proste danie jest również szybkie w wykonaniu! Sssoczyste mango sprawi, że obiad będzie miał ciekawy smak, a ostra papryczka chilli nada ognistego charakterku.  

 

Składniki:

mięso z piersi kurczaka,
papryka,
cebula,
mango,
papryczka chili,
sól, pieprz,
sos rybny,
przyprawa curry,
imbir,
sok z cytryny,
ryż
 

Sposób przygotowania:

Mięso i warzywa pokroić. Mango obrać i zmiksować. Kurczaka doprawić solą , pieprzem, przyprawą curry, papryką i z grillować. Podsmażyć paprykę pokrojoną w paski  z dodatkiem sosu rybnego, curry, imbiru i soku z cytryny. Wymieszać składniki z musem z mango i gotować wszystko razem jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, podawać z ryżem.

 

Schab z imbirem, fasolką szparagową i makaronem ryżowym

 

Są tu fani czerwonego mięsa? Połączenie schabu z fasolką szparagową śmierdzi banałem, jednak serwowane z makaronem ryżowym i imbirem nie jest takie oczywiste. Delikatny makaron rozpływa się w ustach i pozwoli nam się rozsmakować w kuchni azjatyckiej.

 

Składniki:

schab wieprzowy,
fasolka szparagowa,
imbir,
sos sojowy,
ocet ryżowy,
sok z limonki,
woda,
cukier brązowy,
nasiona sezamu,
makaron ryżowy
 

Sposób przygotowania:

Sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki, wodę, cukier i imbir wymieszać. Mięso pokroić i upiec  z wcześniej przygotowanym sosem, dodać ugotowaną fasolę. Na przygotowany schab posypać nasionami sezamu. Podawać z makaronem ryżowym.

 

Grillowane tofu z dzikim ryżem i karmelizowaną marchewką

 

Nie masz ochoty na mięso? To przepis idealny dla fanów diety wegetariańskiej. Tofu ma w sobie bardzo dużo białka i zaledwie kilka gramów węglowodanów, jest więc doskonałym zamiennikiem dla np. kurczaka. Podawane z dzikim ryżem i pyszną, karmelizowaną marchewką, będzie stanowić ciekawą odmianę od bardziej tradycyjnych dań.

 

Składniki:

tofu,
sos sojowy,
papryka słodka,
papryka ostra,
marchewka,
miód,
masło,
sól
 

Sposób przygotowania:

Tofu zamarynować w sosie sojowym, papryce słodkiej i ostrej i z grillować. Marchew skarmelizować na patelni z masłem, miodem i solą. Podawać z ryżem dzikim.

 

Spaghetti z zielonym pesto i słonecznikiem

 

Nie masz czasu na gotowanie? Do zrobienia tego dania potrzebujesz wyłącznie czasu gotowania makaronu. Rukola, dzięki wysokiej zawartości potasu, poprawi działanie naszego układu krwionośnego. Dodatek chrupiącego słonecznika będzie stanowić ciekawy akcent. Czy może być coś lepszego niż szybkie, pyszne i zdrowe jedzonko? 

 

Składniki:

makaron spaghetti,
rukola,
szpinak,
orzechy włoskie,
czosnek,
sól,
oliwa,
słonecznik
 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente. Szpinak, rukolę, orzechy, czosnek, sól i oliwę zblendować na pesto. Podawać makaron z pesto, posypać słonecznikiem.

 

Pieczony filet z dorsza w sosie cytrynowym z brokułem i puree ziemniaczano-selerowym

 

Co powiecie na rybkę? To danie to samo zdrowie! Dorsz zawiera pełnowartościowe białko oraz kwasy omega-3, które mają dobroczynny wpływ na serce, a do tego brokuł – chroni przed rakiem, wrzodami, anemią, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i reguluje poziom cukru we krwi. Wszystko okraszone cytrynowym sosem. Palce lizać! 

 

Składniki:

filet z dorsza,
śmietanka 30%,
sok z cytryny,
musztarda,
por,
brokuł,
ziemniaki,
seler,
pieprz cytrynowy,
sól,
musztarda
 

Sposób przygotowania:

Filet z dorsza doprawić, gotować na parze przez 10 min. Por pokroić, przesmażyć, zalać śmietaną dodać sok z cytryny, musztardę i doprawić solą . Ziemniaki i selera ugotować i zblendować na puree. Dorsza w sosie podawać z puree i blanszowanym brokułem.

 

Zobacz również: